Ekopark Omberg
Även om Östergötland inte formellt har en nationalpark, så kan vi typ säga att vi har det ändå. Bara att vår nationalpark kallas för Ekopark och att den heter Omberg.
Jag (David) kommer vara så vågad och säga att nog de flesta östgötar har en relation till Omberg. Jag vet inte om det alltid har varit så, men när jag gick i trean på lågstadiet åkte vi nämligen Östergötland runt och ett av stoppen var just Omberg. Är du inte östgöte så har du nog sett Omberg ändå. Det är inte svårt att sticka ut på höjden när man konkurrerar med den östgötska schlätten nämligen. Vid Omberg finns även Ellen Keys berömda hus och Alvastra Klosterruin, som är lite så där lätt kopplat till den där rätt kända östgöten Birgitta.
Ekopark är ju inte ett riktigt lika känt begrepp som naturreservat eller nationalpark, så har du inte hört det förut är det inte alls konstigt. Lätt förklarat är en ekopark en bit sammanhängande natur med höga naturvärden, men skillnaden är att marken inte ägs av staten, utan det är en skogsägare som själv valt att avsätta marken till en ekopark. Misstro dock icke! Omberg är precis lika besöksvärt, till och med mer besöksvärt enligt oss, än en del av våra nationalparker om man endast kollar till besökarupplevelsen.
En sak som vi brukar tjata om när det gäller naturupplevelser är det här med att vi tycker de ska vara för alla, förutsatt att det faktiskt går naturligtvis. Som ni kanske gissar uppfyller Ekopark Omberg detta utan tvekan. Genom hela ekoparken går ett par vägar som lär vara några av de mest sceniska i Östergötland. En väg går till toppen av Omberg och en annan går genom hela ekoparken, från det som heter Stocklycke till Borghamn på andra sidan. Längs med den sistnämnda vägen har du Vättern på din vänstra sida, som hela tiden bjuder på en fantastisk utsikt. Längs med vägen finns flera platser där man kan stanna och njuta av utsikten. En av dessa heter Västra väggar och erbjuder en helt fantastisk utsikt. Är du inte så sugen på höga höjder kan vi istället föreslå ett stopp närmare vattenytan vid Stocklycke hamn. Det var faktiskt nu vid påsk som vi åkte bil över Omberg för första gången, för innan hade ingen av oss en aning om att det gick en bilväg där. Vi får tacka Elins farbror för idén och tipset, för sedan dess har vi besökt Omberg tre gånger.
Det finns naturligtvis en massa vandringsleder runt och på Omberg också, med olika längd och svårighet. Jag har gått där någon gång innan, men har länge velat gå Omberg runt, men har inte tagit mig tid till det. Man kan självklart gå Omberg runt på en dag, men en liten drömmig idé är att gå halva sträckan, äta och sova på Ombergs turisthotell och sedan gå andra halvan dagen efter. Ska man röra på sig behöver man även vila och unna sig lite gott.
Det finns naturligtvis väldigt mycket runtom Omberg, som man inte ska missa. Glass i Hästholmen är alltid en lyckad idé och att besöka Vadstena är ju heller aldrig fel, särskilt för den som är historiskt intresserad.
Nu tycker jag att du som läst det här får hjälpa mig lite på traven. Är du östgöte och har varit på Omberg? Är du inte Östgöte och har varit på Omberg? Dela gärna med dig av dina tips på vad vi ska kolla på nästa gång vi besöker Omberg, för det blir nog snart igen.
Här hittar du information om Ekopark Omberg: