Tilas Stoll
Har du lite lätt klaustrofobi är nog inte detta smultronställe något för dig. Har du inte det, häng kvar!
Tilas Stoll ligger i naturreservatet Högbergsfältet utanför Filipstad och är en lång, horisontell gruvgång. Namnet Tilas Stoll kommer efter bergmästaren Daniel Tilas och ordet stoll innebär lite förenklat just horisontell gruvgång. Just Tilas Stoll är en kvarleva från svunna tider och arbetet där började 1767 och det var så sent som in på 1900-talet som gruvan fortfarande användes.
Vi är inte några gruvnördar, så det var inte därför vi åkte till Tilas Stoll, utan det var för upplevelsens skull. Naturreservatet som stollen ligger i är dessutom väldigt fint och ett stort plus som vi inte hade räknat med. Det ligger verkligen precis vid vattnet och både natur- samt kulturupplevelserna som finns i området är några att räkna med.
Själva stollen är en 25 meter lång gruvgång, som är tidvis rätt trång. Jag (David) var tvungen att gå allt från lätt böjd till rätt böjd genom hela gruvgången, så ni får ställa er frågan “hur många David är jag?” när ni ska räkna ut om ni också kommer behöva anstränga er lite genom gruvgången. Gången är verkligen helt mörk, men man ser ljuset i slutet av tunneln. När man kommer ut i ljuset öppnas det upp och man ser det som är den klassiska bilden från Tilas Stoll, nämligen Krakbogruvan. Även om man måste hålla sig inom en avspärrning, på grund av rasrisken, var det en rätt häftig syn. Tips från coachen: det var riktigt kallt i gruvgången och när man kommer fram till själva gruvan, så ta på er lite mer än ni tänker er.
En gullig detalj var att precis utanför ingången till gruvgången hade de ett troll; Tilas Troll! Där kunde modiga barn lämna ifrån sig sina nappar och fortsätta sin resa med en spännande promenad genom gruvgången.
Tilas Stoll och Högbergsfältet var ett härligt besöksmål som vi varmt rekommenderar till andra, gruvnördar eller inte. Trevlig promenad och akta huvudet!
Här hittar du Tilas Stoll: