Utsikt Höga Kusten

Naturupplevelse

Höga Kusten, Ångermanland

Man pratar ofta om att Sverige är så fantastiskt för att naturen här är tillgänglig för alla. Många av de mest spektakulära ställena vi har besökt har dock förutsatt att vi har haft två fungerande ben och kroppar som varit förhållandevis hela och vältränade. Alla har inte lyckan att födas med en frisk kropp och en del förlorar sin fungerande kropp under livets gång. Den här veckans smultronställe, Utsikt Höga Kusten, är dock för alla.

Svens dotter Nina var en av de som inte hade möjlighet att ta del av en av de mest spektakulära vyerna man kan tänka sig, den över Höga kusten. Hon hade en dröm om att få bestiga Lillgälingen, något som dessvärre inte var möjligt på grund av hennes funktionsvariation. Sven fick idén om att göra en väg upp till toppen på berget, så att det skulle vara möjligt för dem att köra bil upp. 2017 påbörjade Sven brytningen av vägen upp till toppen och 2020 öppnade han berget, för alla. Uppe på toppen möts man av spektakulära vyer, bänkar, bord och vindskydd, allt tillgänglighetsanpassat. Nina fick tyvärr aldrig möjlighet att uppleva det. Hon hann gå bort, men projektet har tillägnats hennes minne och vägen upp till toppen bär hennes namn. Det är än idag Sven som sköter om platsen, enbart baserat på egen vilja och de bidrag som besökarna ger när de besöker Utsikt Höga Kusten.

När vi var där berördes vi djupt av historien bakom platsen. Vi vill med det här smultronstället visa uppskattning till Sven (och alla andra) som arbetar för att göra naturen tillgänglig för alla och vi vill också visa upp att naturen kan vara tillgänglig för alla. Sist men inte minst vill vi också uppmana dig som följer oss att dela med dig av de naturupplevelser du vet är för alla, både för att vi ska kunna uppleva dem och för att alla de som normalt kämpar för att komma ut i naturen ska få det lite lättare genom bra tips på naturupplevelser som är för dem också.

 

Här hittar du Utsikt Höga Kusten:

Hemsida

Facebook

 
Föregående
Föregående

Yoko

Nästa
Nästa

Tjärnö marina laboratorium