Nils Olssons Dalahästar

Butik

Mora, Dalarna

Det är dags att ha det där samtalet. Det där lite obehagliga samtalet man kan behöva ha med sina föräldrar. Det är dags att prata om hur en dalahäst blir till.

Efter köttbullar och IKEA är det inte mycket som är lika svenskt som en dalahäst. Anledningen till varför just dalahästar blivit en sådan internationell symbol för Sverige är för att man ställde ut en gigantisk dalahäst vid Sveriges paviljong under världsutställningen 1939. Därefter var dess plats som symbol för Sverige förevigad.

Men en dalahäst blir inte till genom att två större dalahästar gillar varandra väldigt mycket, utan det är människor med fantastisk talang som ser till att traditionen med denna symbol för vårt avlånga land lever vidare. Utanför Mora, i Nusnäs, ligger det en butik som heter Nils Olssons Dalahästar, som i snart 100 år har haft tillverkning av just dalahästar. Där har du inte bara möjligheten att köpa dalahästar, utan du kan faktiskt se hela produktionskedjan, från att träskivor kapas till det helt otroliga hantverket att detaljerna faktiskt målas för hand. Vi besökte Nils Olsson så pass nyligen som precis innan jul och jag (David) får säga att hantverket från kvinnan som målade gjorde mig helt fascinerad. Hon satt alltså och målade alla detaljer på dalahästarna för hand, med en otrolig precision och kvalitet. Det var rent ut sagt häpnadsväckande. En annan kan knappt rita en streckgubbe liksom.

Deras butik är supermysig och i den finner du förutom dalahästarna, även dalagrisar och dalatuppar samt mycket, mycket mer. Hantverket de har i butiken är jättefint och det finns garanterat något där för just dig. De har bland annat moraknivar, så passa på att köpa en riktig morakniv från Mora.

Jag har inte själv reflekterat över det, men jag har en dalahäst som jag fick från min farfar när jag var liten och som jag insåg när jag kom hem från vårt besök var från just Nils Olssons. Det tog mig bara lite mer än 20 år innan jag faktiskt besökte platsen där den gjordes. Även om jag självklart har uppskattat den som en gåva från min farfar, kommer jag nog uppskatta den ännu mer nu, när jag faktiskt har sett vilket arbete som faktiskt ligger bakom varje enskild dalahäst.

Det här var andra gången som jag besökte Nils Olsson Dalahästar. Jag gjorde det tillsammans med mina föräldrar för tre år sedan, denna gång med Elin och jag ser fram emot att åka tillbaka dit flera gånger. Sakerna de har i sin butik är så otroligt fina och jag ångrar när jag skriver det här att jag inte köpte ett par träskor, men det betyder ju bara att jag har en anledning till att åka tillbaka igen. Synd om mig va?

Ja, nu lider samtalet mot sitt slut och jag hoppas det inte varit så obekvämt ändå. Förhoppningsvis har du lärt dig lite mer om hur just en dalahäst blir till och i alla fall tillräckligt för att inse att du själv måste åka till Nils Olssons Dalahästar och se med egna ögon hur det sker. En upplevelse av trä, färg och penslar i kombination med historia, hantverk och kvalitet. Det är en upplevelse jag skulle vilja ha.

 

Här hittar du Nils Olssons Dalahästar:

Hemsida

Facebook

Instagram

 
Föregående
Föregående

Fågelboet

Nästa
Nästa

Paradox museum