Flygvapenmuseum

Aktivitet

Linköping, Östergötland

I början på 1900-talet levde två bröder i USA, Orville och Wilbur Wright. Bröderna hade en dröm, att få en farkost att flyga. De testade sig fram och gjorde många försök. Den 17:e december 1903 lyckades de äntligen genomföra den första flygningen. De kom hela 26,5 meter och befann sig i luften under tolv sekunder. Orville och Wilbur Wright la grunden för mycket som har påverkat mitt (Elins) liv. Flygplanen har alltid varit närvarande i mitt liv och hade allt gått som jag trodde när jag var 19 år hade jag idag presenterat mig som Elin, den flygrädda flygingenjören.

Jag är uppvuxen i Sveriges flyghuvudstad, Linköping. Jag är van att vakna till ljudet av ett JAS Gripen som startar och att se SK60 träna start och landning har varit ett inslag i min vardag så länge jag kan minnas. Varje torsdag under hela min uppväxt har jag somnat till ljudet av de startande planen med flygskolans elever som ska ut och träna mörkerflygning. 19-åriga jag drömde på grund av eller kanske tack vare flygplanens ständiga närvaro om att en dag få jobba med flygplanskonstruktion.

Trots att jag idag inte jobbar med flygplanskonstruktion (det hände lite längs vägen) imponerar flygkonsten på mig och det har den alltid gjort. På grund av min flygrädsla föredrar jag dock att titta på flygplanen från marken och vad är då inte bättre än ett museum fyllt med flygplan? Just Flygvapenmuseum i Linköping har en speciell plats i mitt hjärta och är en plats jag och mina bröder har återvänt till så många gånger i våra liv. Här visas flygvapnet och flygkonsten upp som en del av den svenska historien. På museet berättas Sveriges historia med utgångspunkt i flygvapnet. Museets utställningar är en stor del av all kunskap jag har om Sveriges moderna historia. De har varit grunden till både uppsatser i skolan och vinster i Trivial Pursuit.

Förutom extremt välgjorda utställningar med många intressanta historier om både platser, personer och händelser finns ett flyglaboratorium där barn (och vuxna) i alla åldrar kan testa hur det är att vara stridspilot, lära sig om fysiken bakom flygkonsten genom diverse olika experiment och testa att bygga sitt eget flygplan. På museumet har de även en flygsimulator där den som är modig nog kan få chansen att flyga en JAS Gripen. Det senare gjorde jag för första gången för bara några månader sedan, efter att jag fått en flygning i födelsedagspresent av Davids föräldrar. Trots att jag bara satt i en simulator hade jag verkligen känslan av att jag flög på riktigt och har du chansen tycker jag verkligen att du ska ta och testa simulatorn.

Flygvapenmuseum är mitt mest besökta museum och jag kan inte säga mer än åk dit, testa dina vingar och se om de bär!

 

Här hittar du Flygvapenmuseet:

Hemsida

Facebook

Instagram

Föregående
Föregående

Åbergs museum

Nästa
Nästa

Allt ljus på Uppsala