Åsnens nationalpark
Dagens smultronställe upplevdes för första gången så sent som denna helg, men har legat i vår pipeline på platser att besöka betydligt längre än så. Hela grundtanken bakom det som blev Svenska Smultronställen var att upptäcka Sverige och på något sätt finns det väl inget som egentligen är mer ursvenskt än våra nationalparker. De är trots allt skapade just för att bevara vår allra mest skyddsvärda natur, vilket även tenderar att sammanfalla med natur som generellt sett är relativt unik. Detta innebär dock inte att alla nationalparker omedelbart är smultronställen enligt oss, för det finns nationalparker vi inte anser är det, men de har sannolikt ett försprång.
För att komma till saken så är smultronstället vi skriver om Åsnens nationalpark. Åsnens nationalpark är Sveriges yngsta nationalpark och blev invigd så sent som 2018. Den ligger en bit ifrån Växjö i Östergötlands lillasyskon Småland. Nationalparken bjuder på ett brett spektrum av natur, men det som verkligen särskiljer Åsnen är att nationalparken till 75% består av vatten. Det är en salig blandning av skog, vatten och öar som tillsammans bildar en fantastisk harmoni. Området är väldigt rikt på fåglar och därmed är även vissa delar fågelskyddsområde under vissa delar av året. Visit Åsnen pratar även om det de kallar för “Åsnen Big Five”, vilket är älg, havsörn, fiskgjuse, storlom och trana, som man kan ha tur att se om man är där. Vi hade inte tur. Vi såg några enstaka fåglar av okänd art, men som tur är behöver man inte se massa djur för att njuta av upplevelsen när naturen i sig är så otroligt fin.
Åsnen består av en hel del öar, men vi tog oss inte ut till dessa, utan försökte uppleva de andra och lite mer lättåtkomliga delarna av parken istället och det räckte för att få oss att vilja åka tillbaka flera gånger om. Det finns två entréer till Åsnens nationalpark: Trollberget och Sunnabron. Lederna vid respektive entré är inte särskilt långa, så vi valde att besöka båda och försöka gå så stor del av lederna som möjligt. All cred till Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Kronoberg för lederna är jättebra. Det är tydligt markerat och vissa leder är till och med tillgänglighetsanpassade för att alla ska kunna uppleva en del av Sveriges finaste natur.
Jag (David) är helt övertygad om att nu när hösten smyger sig på så kommer Åsnens nationalpark bli riktigt magisk. Redan när vi besökte parken i helgen såg man att löven började bli lätt orangea och ett Åsnen i full höstprakt är nog svårslaget.
En sak som slog oss båda var luften. För två lite lätt upptagna och småstressade stadsbor finns det inget som slår att komma ut i naturen och bara andas. Kommer säga det om och om igen, vandring är verkligen den bästa blandningen av ansträngning och avkoppling.
Bor du i närheten, åk bara dit. Ta en promenad och var stolt över att du har den här fina naturen i din närhet. För alla andra; gör som oss och åk dit helst över flera dagar. Bo någonstans i närheten. Ta med nära och kära som behöver komma bort från stan. Grilla korv, käka pannkakor eller vilket mellanmål du nu vill avnjuta. Men det viktigaste av allt är att när du väl är där, stanna upp, andas och bara känn känslan.